Przejdź do treści

Jagody Acai: właściwości, działanie odchudzające i zdrowotne

Jagody Acai mogą być bogate w przeciwutleniacze i mówi się, że pomagają w utracie wagi, pielęgnacji skóry, zdrowia serca i trawienia. Mogą być również znane z tego, że wzmacniają układ odpornościowy i poziom energii. Ogólnie rzecz biorąc, te cudowne małe jagody mogą mieć ogromny wpływ na Twoje zdrowie!

jagody acai

Co to są jagody Acai?

Jagody Acai pochodzą z palmy acai, która jest szeroko rozpowszechniona w dorzeczu Amazonki. Palma i jagody acai należą do rodzaju Euterpe. Istnieje osiem głównych gatunków, uprawianych głównie na bagnach i terenach zalewowych. Stanowiły one podstawę pożywienia rdzennych plemion, a ich wartość odżywcza sprawiała, że te jagody miały kluczowe znaczenie dla ich ogólnego stanu zdrowia, stanowiąc niekiedy ponad 25 procent spożywanej ilości pokarmu.

Jagody Acai są jednym z najnowszych i najbardziej popularnych rozwiązań organicznych dla szerokiej gamy problemów zdrowotnych i są aktywnie wykorzystywane przez praktyków medycyny alternatywnej. Różne odmiany są często mówi się, że mają różne korzyści, z białych jagód acai nie jest prawie tak silny lub potężny jak ciemnoczerwone lub fioletowe odmiany. Jagoda ma duże nasiona w środku, które stanowią około 80 procent owocu, ale pozostały endokarp, miąższ i skóra zawierają korzystne składniki odżywcze.

Zgodnie z USDA National Nutrient Database, jagody acai mogą zawierać węglowodany, błonnik pokarmowy, zdrowe tłuszcze i białko oraz mogą być bogate w witaminy i minerały. Mogą również zawierać witaminę A, witaminę E i witaminę C. Wśród minerałów, jagody acai zawierają wapń, żelazo, potas i sód.

Poniżej przedstawiono najbardziej zbadane korzyści zdrowotne jagód acai:

Może poprawić zdrowie układu sercowo-naczyniowego

Jagody acai mogą zawierać wysoki poziom antocyjanów, które są formą roślinnych przeciwutleniaczy, zgodnie z badaniami opublikowanymi w Journal of Agriculture and Food Chemistry. Przeciwutleniacze szukają i eliminują wiele wolnych rodników, które są odpowiedzialne za wiele różnych chorób i stanów, w tym chorób serca. Antocyjany mogą być również związane z regulacją poziomu cholesterolu we krwi poprzez redukcję LDL (złego) cholesterolu. Ta redukcja – wraz ze zrównoważoną dietą i ćwiczeniami – może pomóc obniżyć ryzyko miażdżycy, udaru i zawału serca, według Journal of Atherosclerosis and Thrombosis.

Może regulować ciśnienie krwi

Jagody acai może mieć dużo steroli roślinnych, które mogą działać jako rozszerzające naczynia krwionośne i rozluźnić naczynia krwionośne w celu zmniejszenia ciśnienia krwi, mówi The American Journal of Clinical Nutrition. To może zapobiec zakrzepom krwi, które mogą prowadzić do udarów i ataków serca i ogólnie poprawia krążenie i dotlenienie krwi.

Czytaj  Cała prawda o dietach detoksykacyjnych

Może pomóc w utracie wagi

Anegdotyczne dowody wskazują, że miąższ acai berry może pomóc w utracie wagi. To może nie tylko stymulować utratę wagi, ale również może pomóc ludziom utrzymać zdrową wagę poprzez zmniejszenie negatywnego wpływu diety wysokotłuszczowej. W ostatnich latach, acai utrata masy ciała suplementy i pigułki stały się szalenie popularne; chociaż wyniki nie mogą być jednolicie udane, nie było wiele pozytywnych referencje dotyczące tego samego.

Jednym z głównych składników suplementu na odchudzanie FitBerry są właśnie jagody acai.

Jedno z badań wykazało, że 30 dni korzystania z jagód acai może spowodować niższy poziom insuliny i glukozy na czczo, jak również obniżenie poziomu cholesterolu całkowitego. Wysoka zawartość błonnika w jagodach acai może również pomóc zmniejszyć apetyt i powstrzymać bóle głodowe związane z przejadaniem się i przybieraniem na wadze.

Może pomóc w pielęgnacji skóry

Czasopismo „Phytochemistry Letters” sugeruje, że właściwości antyoksydacyjne sproszkowanych jagód acai mogą pomóc w pielęgnacji skóry. Olej z acai może być często stosowany w produktach kosmetycznych. Dzięki zawartości przeciwutleniaczy, olej ten może być stosowany do łagodzenia podrażnień i zaczerwienień oraz nawilżania skóry. Ponadto, spożycie jagód acai może nadać skórze zdrowy, atrakcyjny blask. W Brazylii, miąższ jagody acai był stosowany od pokoleń w leczeniu lub zmniejszaniu ilości schorzeń i chorób skóry.

Może pomóc w trawieniu

Acai berry może zawierać naturalny błonnik, który może pomóc w trawieniu i wchłanianiu składników odżywczych z pożywienia. Błonnik może zwiększać objętość jelit, dzięki czemu procesy wydalania są regularne, a zaparcia i inne problemy trawienne stają się mniej uciążliwe. Spożywanie bogatych w błonnik jagód acai może również dać luz do stolca i zmniejszyć szanse na biegunkę, jak również.

Może wzmocnić odporność

Sok z Acai może być wspaniałym źródłem witaminy C, która jest dobrze znanym wzmacniaczem odporności. Jego właściwości antyoksydacyjne mogą pomóc w walce z wolnymi rodnikami i pomóc w utrzymaniu zdrowia.

Może być bogaty w antyoksydanty

Raport z badań prowadzonych przez Alexandra G. Schaussa i jego zespół wykazał, że jagody acai mogą mieć wysoki potencjał antyoksydacyjny, co może pomóc w wymiataniu wolnych rodników. Antyoksydanty mogą również wykazywać potencjał właściwości przeciwzapalnych.

Może zwiększać energię

Ekstrakt z jagód acai może być dobrze znanym suplementem stosowanym w celu zwiększenia energii. To może również pomóc w zwalczaniu zmęczenia i wyczerpania psychicznego. Jest to widoczne w badaniu z 2015 roku wydanym w czasopiśmie Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism, które koncentrowało się na elitarnych sportowcach.

Czytaj  4 sposoby na poskromienie zachcianek na śmieciowe jedzenie

Może mieć moc afrodyzjaku

Chociaż bezpośredni wpływ jagód acai na wytrzymałość seksualną i popęd płciowy może nie być całkowicie znany, uważa się, że mają one zdolność do zwiększenia krążenia krwi w całym organizmie. Ponieważ brak przepływu krwi jest jedną z głównych przyczyn zaburzeń erekcji i brak wytrzymałości seksualnej, sok z jagód acai może być powszechnie stosowany jako alternatywny lek do pomocy ludziom z tych warunków.

Może opóźnić przedwczesne starzenie się

Uważa się, że jagody acai spowalniają proces starzenia się ze względu na wysoki poziom przeciwutleniaczy. Przeciwutleniacze usuwają wolne rodniki, które powodują uszkodzenie skóry, włosów, zębów i oczu, a często są związane z przedwczesnym starzeniem się. Regularne spożywanie soku z jagód acai – i innych pokarmów bogatych w przeciwutleniacze – może pomóc zmniejszyć szkodliwe działanie wolnych rodników. Również stosowanie oleju z acai na niektórych obszarach skóry może pomóc w zapobieganiu powstawania zmarszczek.

Badanie opublikowane w Journal of Drugs in Dermatology omawia jagody acai jako potencjalnie bardzo korzystne w walce z hiperpigmentacją. Częste spożywanie jagód acai może również zmniejszyć uszkodzenia oksydacyjne komórek i różnego rodzaju stany zapalne. Podczas gdy te małe jagody oczywiście mają potężne efekty zdrowotne, specyficzne składniki jagód acai może nie zostały zidentyfikowane, które dają mu taką potencję jeszcze nie zostały określone.

Może zwiększać zdolności poznawcze

Jeśli chodzi o zdrowie i funkcjonowanie mózgu, badania na gryzoniach opublikowane w czasopiśmie Nutritional Neuroscience wykazały możliwy związek między sokiem z jagód acai a zwiększonym funkcjonowaniem umysłowym i ostrością umysłu. Jagody te mogą również poprawiać pamięć i chronić mózg przed rozwojem zaburzeń neuronalnych.

Może wspomagać gojenie się ran

Jagody acai mogą mieć właściwości przeciwzapalne, dlatego uważa się, że ekstrakty wodne z jagód acai mają obiecujące działanie w przyspieszaniu gojenia się ran. Jednakże, potrzeba więcej badań, aby potwierdzić te korzyści.

Może poprawić metabolizm

Właściwości antyoksydacyjne jagód acai mogą być jednym z jej najbardziej znanych aspektów; według niektórych badań mogą one również korzystnie wpływać na zdrowy metabolizm i funkcjonowanie komórek. Uważa się, że są one pomocne w zmniejszaniu szans niezdrowej apoptozy (śmierci komórek) i zwiększają efektywność wchłaniania przez komórki składników odżywczych, a następnie przekształcania ich w użyteczną energię.

Wiktor Bazarczyk

Wiktor Bazarczyk

Hubert jest absolwentem medycyny, który jako swój zawód wybrał dietetykę. Uwielbia dobre, zdrowe jedzenie i często można go spotkać odkrywającego nowe restauracje z przyjaciółmi. W wolnym czasie prowadzi bloga o nowościach ze świata zdrowia i odżywiania, dzieląc się z czytelnikami wskazówkami i poradami. Hubert lubi również wspinaczkę górską – aktywność, która pozwala mu połączyć dwie pasje!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *